Vihersisustuksessa tämän hetken trendeihin kuuluvat näyttävyys, runsaus ja rönsyilevyys. Kasvien avulla halutaan tuoda esiin tilojen persoonallisuutta ja tehdä niistä eläviä.

Siksi ei liene ihme, että juuri nyt Luwasalta kysytään kasveja, jotka kasvavat minne haluavat ja minkä värisinä haluavat.

Tässä artikkelissa esittelemme tämän hetken suosituimpia sisustuskasveja. Kaikki kasvimme ovat vesiviljeltyjä, kestäviä ja allergiaystävällisiä, ja ruukkuvalikoima päätä huimaavan laaja.

Ja kuten aina, lisätietoa kasveista ja kaikesta muusta saat myös meidän Katilta!

 

Clarion Hotel Jätkäsaaressa on monipuolinen vihersisustus. Lyyraviikuna voi kasvaa sisätiloissakin yli kolmemetriseksi.

Lyyraviikuna rakastaa rauhaa ja tilaa rönsyillä

Ficus lyrata

Lyyraviikunat ovat kotoisin Länsi-Afrikan alankomaiden sademetsistä. Kotiolosuhteissaan ne saattavat kasvaa jopa parinkymmenen metrin korkuisiksi hedelmäpuiksi.

Huonekasvinakin lyyraviikuna saattaa kurkotella kattoa, jos sille antaa kasvurauhan.

Kasvin lehdet ovat syvän vihreät ja juonikkaat, ja saattavat kasvaa jopa 45 cm pitkiksi ja 30 cm leveiksi.

Korkeuden lisäksi lyyraviikuna kasvaa leveyttä. Sille on hyvä varata kasvutilaa ympäriltä 2-3 metrinkin verran, mikäli kasvin haluaa venyvän täyteen potentiaaliinsa.

Lyyraviikunat ovat suosittuja vihersisustuskasveja näyttävyytensä vuoksi. Niiden avulla tilaan tuodaan todellista rehevyyttä, viidakon tunnelmaa.

On kuitenkin hyvä huomioida, että nämä kasvit rakastavat valoa ja rauhaa. Lyyraviikunan paikka kannattaa suunnitella tarkkaan ennen tilaan tuomista, ja sen jälkeen varmistaa, että kasvi saa kasvaa riittävässä valossa ja rauhassa paikallaan ilman turhia siirtelyjä.

 

Purppuraköynnösvehka vaihtaa väriä läpi kasvunsa.

Purppuraköynnösvehkan kasvu on kiehtovaa seurattavaa

Philodendron erubescens

Tropiikista kotoisin oleva, erittäin näyttävä purppuraköynnösvehka on veikeä kaveri tiloissa, joissa katse tarvitsee välillä kohteita, joissa levätä. Toisin sanoen toimistoissa.

Purppuraköynnösvehka on eräänlainen kameleonttikasvi. Sen lehdet aukeavat maailmaan kirkkaan punaisina, kasvaessaan ne muuttuvat syvän purppuran punaisiksi, ja lopulta löytävät muotonsa suurina, tummanvihreinä lehtinä.

Ja kun koko kasvin kaikki lehdet käyvät prosessia läpi eri vaiheissa, mieli todella lepää muutosta seuratessa.

Purppuraköynnösvehka kasvaa nopeasti korkeaksi. Se sietää hyvin vähän viileämpiä ja varjoisampiakin tiloja, ja puhdistaa ilmaa tehokkaasti.

Se on passeli kasvi isompien istutusten monimuotoisuutta korostamaan, ja näyttävä myös itsekseen. Se tuo tilaan yllätyksellisyyttä ja ripauksen eksotiikkaa.

 

Marski by Scandicin tiloissa on haluttu herättää tunne luonnon läheisyydestä, kaupungissakin.

Norfolkin araukaria kuljettaa ajatukset metsän rauhaan

Araucaria heterophylla

Norfolkin araukaria eli huonekuusi on kotoisin pieneltä Australialle kuuluvalta Norfolkin saarelta.

Alun perin huonekuusi pääsi maailmankartalle, kun kapteeni Cook huomasi arakauriametsät seilatessaan Norfolkin saariryhmän ohi toisella Tyynen Valtameren tutkimusmatkallaan. Kapteeni pohti tuolloin, että ylväinä kasvavista puista saisi rakennettua hyviä mastoja.

Aika osoitti, ettei arakauria ollut tarpeeksi kestävä laivanrakennusmateriaali. Sen sijaan kuusi koristaa nykyään Norfolkin lippua, ja kasvattaa suosiotaan huonekasvina.

Huonekuusen rentoina laskeutuvat oksat tarvitsevat tilaa ympärilleen, jotta kasvi viihtyy kodissaan. Sen pehmeät vaaleanvihreät havut eivät varise, ja kasvi toimii myös tehokkaana ilmanpuhdistajana.

Huonekuusi tuo tilaan rauhaa ja metsän tuntua. Etenkin täällä pohjolassa kasvi herättää muistoja kiireettömistä syysretkistä lähimetsään mustikan maku suussa.

 

Smartly.io:n toimistolla kasvaa erikokoisia klusioita.

Clusia eli kavereiden kesken kuristajaklusia

Clusia Rosea Princess

Tällä kasvilla on monta hurmaavaa nimeä. Sitä kutsutaan mm. kuristajaklusiaksi ja valefiikukseksi.

Tarina kertoo, että klusialla on kotioloissa ikävä tapa vallata itselleen lisää tilaa kuristamalla ilmajuurillaan kasvin tai puun – minkä päällä nyt ikinä sattuukin kasvamaan.

Valefiikuksen nimi tullee – no, siitä, että klusia muistuttaa ulkonäöltään viikunaa.

Sen ulkomuoto sekoitetaan usein myös rahapuuhun. Helppohoitoisempana kasvina klusiaa käytetäänkin usein rahapuun sijaan tuomaan hyvää tunnelmaa – ja vaurastumista ennustamaan.

Klusialla on paksut ja kookkaat nahkamaiset lehdet, ja se on tunnettu tehokkaana ilmanpuhdistajana.

Se sopii hyvin niin arvokkuutta huokuviin tiloihin vaurautta viestimään kuin luovuutta korostaviin tiloihin hyvää fengshuita luomaan.

 

Smartly.io:n kääpiököynnösvehkat asuvat katonrajan amppeleissa.

Kääpiököynnösviikuna kiipeää minne haluaa

Ficus Pumila

Veikeä ikivihreä viikuna on kotoisin Itä-Aasiasta. Kasvi on kotioloissa tunnettu kiipeilykyvystään, eikä sen meno juuri ole rauhoittunut huonekasviksi kesyttämisen jälkeen – kääpiököynnösviikuna voi kasvattaa liaanejaan jopa 12 metrisiksi, jos sen antaa rauhassa kasvaa.

Pienilehtiset köynnökset kasvavat nopeasti ja tiiviisti kiinni kasvualustassaan. Köynnösten kasvua voi ohjailla esimerkiksi erilaisin sammalpylväin tai säleiköin.

On hyvä kuitenkin huomioida, että köynnökset todellakin tarttuvat kiinni siihen mihin ylettävät. Niiden on todettu saavan hyvän otteen myös maalatusta seinästä.

Kääpiököynnösviikuna on veikeä amppelikasvi ja sopii myös hyvin isompien istutusten aluskasviksi. Se sopii hyvin tiloihin joihin kaivataan keveyttä ja veikeyttä, ja pieni ripaus kurittomuutta.

 

UpCloudilla tilat ovat rauhoittavia ja rentoja. Siksi sinne sopii harmoninen Ming Araliakin Lyyraviikunan kaveriksi.

Ming Aralia symboloi rauhaa ja harmoniaa

Polyscias fruticosa

Aasiasta kotoisin oleva Ming Aralia on kaunis ja helppohoitoinen pieni puu.

Sen oksat muodostavat kasvaessaan monimuotoisen kasvuston, ja muokkautuvuutensa vuoksi Ming Araliaa käytetään myös bonsai-puun tyyliin rauhan, harmonian ja tasapainon symbolina.

Ming Aralia sopeutuu tilaan kuin tilaan. Se kasvaa viehkeän ylväänä suoraan ylöspäin eikä juuri rönsyile. Sille riittää siis pienikin kolo kasvupaikaksi.

Korkeutta puu kasvattaa korkeintaan pari metriä, ja senkin hitaasti. Ming Aralia on elegantti kasvi, joka sopii hyvin tiloihin, joiden tyyli huokuu arvovaltaa, rentoutta tai rauhallisuutta.

 

Viehkeä Aralia Ming

 

Tutustu myös vihersisustuksen luottokasveihin:

Vihersisustuksen kestosuosikit – näillä kasveilla rakennat tilasta elävän

Vihersisustus Luwasa – mukana luomassa inspiroivia tiloja, joissa ihmisen on hyvä olla. Tilaa ilmainen suunnittelukäynti täältä.