Mitä tarkoittaa Luwasa-menetelmä?

Vesiviljely, eli hydroviljely tai hydroponiikka, on kasvien kasvatustekniikka, jossa kasvialustana käytetään joko osittain tai ei lainkaan multaa.

Luwasa on viherkasvien vesiviljelymenetelmä, jonka yrityksemme on tuonut Suomeen vuonna 1969. Tuolloin pohjola eli vielä aikaa, jolloin vihersisustus tarkoitti ennemmin leikkokukkia kuin viherseiniä. Menetelmä oli kuitenkin yksinkertaisuudessaan niin mielenkiintoinen, että se otettiin osaksi liiketoimintaa. 

Ja vähitellen vesiviljely kasvoi koko yrityksen ytimeksi, ja Vihersisustus Luwasa Oy Suomen vesiviljellyn vihersisustuksen markkinajohtajaksi.

Luwasa on lyhennelmä sanoista Luft (ilma), Wasser (vesi) ja Sand (hiekka). Menetelmä on alunperin kotoisin Sveitsistä.

Mullaton LUWASA-vesiviljelyistutus läpivalaistuna

Luwasan istutukset ovat täysin mullattomia. Kasvit kasvattavat juurensa puhtaaseen veteen ja kevytsoraan.

Vihersisustus Luwasa on maamme ainoa yritys, jonka vesiviljelykasvit kattavat koko valikoiman – tarjolla on siis sekä viherseiniä, tilanjakajia että yksittäisiä istutuksia.

Miksi vesiviljely on paras vaihtoehto julkisiin tiloihin?

Vesiviljelyalusta sisältää kasvin lisäksi vain kevytsoraa, puhdasta vettä ja kasviravinteita. Se ei tarjoa elinoloja esimerkiksi pieneliöille tai haitallisille mikrobeille. Vesiviljely on siis allergiaystävällinen vaihtoehto tiloihin, joita käyttää monenkirjava ihmisjoukko.

Kodin viherkasvien nopeaa kasvua pidetään usein hyvänä asiana. Julkisissa tiloissa asia on kuitenkin päinvastoin. Istutukset pohditaan suunnitellessa tarkkaan, ja niille on varattu tietty määrä tilaa.

Vesiviljellyt kasvit kasvavat hieman hitaammin kuin multaistutuksissa. Ne siis pitävät muotonsa pidempään ja tietävät paikkansa – niitä ei tarvitse trimmailla jatkuvasti eivätkä ne puske tilojen käyttäjien tontille. 

Julkisissa tiloissa viherkasvihuolto on usein osa palvelupakettia harvalla työntekijällä kun on töiden ohella aikaa perehtyä viherkasvihuollon saloihin. Vesiviljelymenetelmän ja sen mahdollistaman rauhallisemman kasvun ansiosta huoltovälit ovat kuitenkin pitkät – kasvit huolletaan keskimäärin noin kerran kuukaudessa.

Vesiviljelyistutuksia asiakaskohteessamme

Luwasa-vesiviljely ei vaadi sähköisiä pumppuja

Toisin kuin moni muu vesiviljelymenetelmä, Luwasa-kasvualustat eivät vaadi jatkuvaa veden kierrättämistä alustassa pumppujen avulla. Suurikaan viherseinä ei siis tuo ylimääräisiä kuluja sähkölaskun muodossa. Lisäksi kevytsora sitoo itseensä nestettä, eli kasvi saa tarvitsemansa kosteuden vielä senkin jälkeen, kun kasvualustan vesi on käytetty. Vesiviljely-nimestä huolimatta vedenkulutuskin pysyy siis maltillisena. 

Toimitilojen käyttötapojen moninaistuessa myös sisustuksen muokattavuus on noussut tärkeäksi tekijäksi asiakkaidemme tarpeissa. Kasvualustoissa käytettävä kevytsora on huomattavasti kevyempää kuin multa. Kasveja on siis tarvittaessa helpompi siirrellä ja nostella.

Ja sitten on toki vielä ne hyvinvointivaikutukset. Vihersisustuksen avulla voit tukea esimerkiksi tilankäyttäjien jaksamista, virkeystilaa ja tasoittaa kognitiivista kuormittumista. Lisää hyvinvointivaikutuksista voit lukea täältä.

Vesiviljelyistutuksia asiakaskohteessamme

Miltä vesiviljelty vihersisustusprojekti näyttää käytännössä?

Vihersisustusprojekti alkaa aina suunnittelusta. Suunnitteluvaiheessa päätetään, mitä kasveja tiloihin halutaan ja miten ne sinne sijoittuvat. Käydään myös läpi tilasi visuaalinen ilme ja siihen sopivat ruukut. Lisäksi kartoitetaan valonlähteet ja -tarpeet.

Vesiviljelyruukut ovat syvyydeltään hieman matalampia kuin multaistutusten ruukut. Tämä johtuu siitä, että vesiviljelyssä kasvi istutetaan kasvualustan pohjalle. Mikäli juurille tarvitaan lisää kasvutilaa, valitaan laakeampi alusta syvyyden lisäämisen sijaan.

Myös ruukkujen halkaisija on usein pienempi kuin multaistutuksissa. Nämäkin ominaisuudet näkyvät asiakkaalle kustannustehokkuutena – pienemmät ruukut ovat lähes poikkeuksetta edullisempia.

Vesiviljellyn kasvualustan pystyy kuitenkin rakentamaan ruukkuun kuin ruukkuun. Jos tyyliin siis sopivat paremmin korkeat ruukut, ne ovat myös täysin toteutettavissa.

Ruukkumalleja on tarjolla paljon. Siis todella paljon. Ja jos kuvastosta ei löydy juuri omiin brändiväreihin sopivaa vivahdetta, ruukut voidaan sävyttää tyyliin sopiviksi.

Vesiviljelyistutuksia Unity Technologies Oy:n toimistolla Helsingissä

Kun kasvit ja ulkoruukut on valittu, ja kasvit saapuneet toimittajiltamme, aletaan istutushommiin.

Teemme yhteistyötä vastuullisten toimittajien kanssa, joiden kasvihuoneissa kasvit ovat taimesta asti kasvaneet vesiviljeltyinä. Kasvit eivät siis läpikäy kulttuurishokkia kasvualustan vaihtuessa.

Vesiviljeltyjen kasvien huoltoväli 

Kun kasvi on aseteltu ruukkuunsa ja kasvualusta täytetty kevytsoralla, se saa kasvaa siinä rauhassa vuosia. Ikääntyvän kasvin hyvinvoinnin varmistaa ns. perushuolto, jossa mm. vesiviljelykasvin juuristo tarkistetaan ja huolletaan. Mikäli esimerkiksi ulkoruukkujen tyyliä ei ole tarvetta vaihtaa välillä, perushuoltoa tarvitaan keskimäärin vain noin viiden vuoden välein.  

Toisin kuin multaistutuksissa, vesiviljeltyjenä viherkasvien kanssa ei siis tarvitse huolehtia  jokakeväisestä uudelleenistutuksesta tai mullan lisäämisestä. Huollot arvioidaan kasvikohtaisesti, ja niiden avulla mahdollistetaan kasvien pitkäikäinen hyvinvointi.

Vesiviljelykasvien huoltoa asiakaskohteessamme

Viherseiniä ja tilanjakajia toteutettaessa ensin laitetaan pystyyn seinärakenteet. Viherseinissä ja tilanjakajissa kasvit asetellaan suoraan seinärakennelmien kasvukaukaloihin. Tämä mahdollistaa seinien vaivattoman muokkaamisen, eli kasveja on helppo esim. vaihtaa toisenlaisiin.

 

Vesiviljlelty viherseinä rakennusvaiheessa

Viherseinä asiakkaamme Smartly.io:n työtiloissa

Pähkinänkuoressa vesiviljely Luwasa-menetelmällä on siis kustannustehokas, puhdas ja muokkautuva tapa lisätä tilojen viihtyvyyttä. 

Mitäpä tuumaat, olisiko nyt aika tuunata toimitilasi luonnollisemmaksi? Tilaa suunnittelukäynti täältä. Ensimmäinen käynti on aina ilmainen pääkaupunkiseudun yhteisöasiakkaille.