Kun Kati Kilpeläinen aloitti työt Luwasalla vuonna 1992, vihersisustus sisälsi lähinnä perinteisiä istutuksia. Tässä artikkelissa yli 30 vuotta kanssamme työskennellyt Kati pohtii, miten toimiala ja ihmisten asenteet ovat muuttuneet, ja mitä jokaisen vihersisustusta harkitsevan organisaation tulisi tietää vihersisustuksesta. Nappaa siis vihersuunnittelijan opit talteen!

Kati on paljon pidetty vihersuunnittelija myös aina loistavan, lämpimän hymynsä vuoksi.

Kati on toiminut tiimimme vihersuunnittelijana jo yli 30 vuoden ajan.

 

”Hain ensimmäistä kertaa töihin Luwasalle 1980-luvulla. Aloitin silloin viherkasvihuollossa. Välillä kävin testaamassa muita viheralan töitä, mutta vuonna 1992 perheyrityksen perustaja Pertti Nieminen houkutteli minut takaisin Luwasalle osastopäälliköksi. 

Titteli on matkalla vaihtunut myyntipäälliköksi ja roolini muokkautunut vahvuuksieni mukaan, mutta työnantaja ja oppimisen halu ovat pysyneet samana. Alkuvuodesta 2022 juhlittiin 30-vuotispäivääni yhdessä tiimin kanssa, joista moni on kulkenut rinnalla samaa matkaa vuosikymmenien ajan. 

Työstäni mielenkiintoista tekee sen vaihtelevuus. Tykkään asiakastyöstä – ihmisistä oppii aina jotain uutta. Niin oppii kasveistakin. Haen ideoita ja inspiraatioita ympäristöstäni; kartutan  jatkuvasti kuvaamalla ja lukemalla ideapankkia, jossa yhdistyvät uudet trendit ja yhtä lailla ymmärrys toteutuksista, jotka on toimimattomiksi testattu. Ja vaikka nykyään vähenevässä määrin olen mukana vihersisustuksen toteutuksissa, aina välillä on mukava hypätä mukaan rakennushommiin. Suunnitelmien muuttuminen konkreettisiksi vihertiloiksi on aina palkitseva prosessi.

Vihersisustus ja yritysmaailma yleensä on muuttunut paljon vuosien varrella. Alussa vihersisustus itsessään oli perinteisempää – teimme paljon istutuksia ja suurin erikoisuus oli ajanmukaisesti trendikäs talvipuutarha. Ruukuissa käytetyimmät värit olivat musta, harmaa ja valkoinen, ja näistä yleisimmin tilattiin valkoista. Viher- tai sammalseinistä ei vielä osattu haaveillakaan.

Vielä 2000-luvun alussa vihersuunnittelussa oli mukana koko asiakasyritys. Monet saivat halutessaan osallistua ja valita kasvinsa. Tilankäyttäjien suhde kasveihin oli henkilökohtaisempi. Niin oli myös kasvihuoltajien suhde asiakkaisiin – ennen avotoimistoja huoltajien oli tehtävä paljon oviin koputtelua, kun jokainen istui omassa konttorissaan kasviensa kanssa. Tämän päivän avo- ja monitoimitiloissa moni ei välttämättä edes huomaa henkilöä, joka työvälinekärrynsä ja kastelukannujensa kanssa häärää kasvien kimpussa.

Vielä parikymmentä vuotta sitten tilaus saatettiin tehdä suoraan tarjousta kysymättä, ja se toteutettiin saman tien. Nykyään työajasta suuri osa kuluu erilaisia suunnitelmia ja tarjouksia työstäessä. 

Eniten tuntuu kuitenkin muuttuneen ihmisten asenne vihersisustusta kohtaan. Viherkasvit ovat nostaneet rooliaan ”ihan kivoista koristeista” yritysviestinnän välineeksi. Työn murros on tuonut mukanaan vaateen työtilojen viihtyisyydestä, ja tutkitun tiedon kumuloituessa luonnollisten tilojen terveysvaikutukset on alettu ottaa tosissaan.”

Näin pohtii myyntipäällikkömme Kati Kilpeläinen. Kun kysyimme Katilta vinkkejä vihersisustusta suunnitteleville yrityksille, syntyi seuraava lista. Alla siis alan konkarin neuvot siihen, miten saat vihersisustuksesta kaikki hyödyt irti.

Kahvilan tiloissa pöytien ja sohvien vieressä on korkeita suurilehtisiä viherkasveja. Myös katosta roikkuu kasveja amppeleissa.

Deliberi-ravintoloissa Keskuskadulla ja Espoon Ainoassa  vihersuunnittelulta toivottiin runsasta vehreyttä ja rentoa fiilistä.

 

Vihersisustuksen voi valjastaa osaksi yrityksen brändäystä ja työntekijöiden sitouttamista

Ennen vihersisustukseen saattoi osallistua koko työyhteisö. Kaikilta kysyttiin mielipidettä, ja kun kasvinsa sai valita itse, niitä myös arvostettiin erilailla.

Aiheesta on itseasiassa tehty tutkimustakin, jolla on vahvistettu kasvien hyvinvointivaikutusten olevan pitkäkestoisempia, kun kasvien valintaan pääsee osalliseksi. 

Parin minuutin ”luontotauko” eli kasvin tietoinen tarkkailu työpäivän aikana laskee stressitasoa ja tukee kognitiivista palautumista. Kun kasvin valintaan on päässyt vaikuttamaan itse, sen vointia tulee tarkkailleeksi useammin. Näin pulssikin pysyy matalampana.

Kasvien valintaprosessi on nykyään usein linjattu sisustussuunnittelijan tai tilavastaavan toimesta. Monessa yrityksessä on kuitenkin otettu käyttöön osallistamisen periaatteet tässäkin asiassa, ja nämä vastuuhenkilöt ovat ottaneet osaksi prosessia myös tilankäyttäjien toiveiden kuuntelun ja yhteissuunnittelun.

Ja kuten työhyvinvoinnin tutkimuksetkin ovat todistaneet, mitä enemmän työpaikalla pääsee vaikuttamaan asioihin, sitä enemmän työhönsä sitoutuu. Työyhteisölle kannattaa siis antaa mahdollisuus osallistua myös toimitilojen suunnitteluun.

Myös omien ja työpaikan arvojen yhteensopiminen on tänä päivänä suuri vaikuttaja työpaikan valinnassa. Tähänkin on moni yritys reagoinut määrittämällä uudelleen arvonsa ja viestimällä ne selkeämmin – niin visuaalisesti kuin sanallisesti. 

Hyvä esimerkki arvojen viestinnästä tilasuunnittelun keinoin on asiakasyrityksemme Valo Hotel & Workin tapa tuoda näkyväksi vastuullisuutensa. Case VALOon voit tutustua tarkemmin täällä.

Hotellin Valopihaksi kutsuttu sisätila on seitsemän kerrosta korkea. Tilan sisustusmateriaalina on käytetty paljon puuta ja erimuotoisia viherkasveja ja -puita

VALO Hotel & Work viestii vastuullisuudesta myös vihersisustuksen keinoin.

 

Vihersuunnittelijan tuominen mukaan jo tilojen suunnitteluvaiheessa on kustannustehokas päätös

Nykytrendinä on luoda viidakkomaisia sisätiloja. Kasveja on paljon ja monessa paikassa. 

Oli kyseessä sitten viherseinillä, tilanjakajilla tai ruukkuistutuksilla luotu viherkeidas, jokaisen kasvin kohdalla valo-olosuhteet on kartoitettava erikseen. 

Valo on hyvän huollon ohella kasveille elintärkeä asia. Etenkin Suomen ääripäästä toiseen vaihtelevissa olosuhteissa se vaatii paljon suunnittelua. 

Erilaisten sähkö- ja valaistusjärjestelmien myötä esimerkiksi toimistoilla eivät enää pala valot 24/7. Yleisimmin ne syttyvät vain, kun tiloissa on joku.

Hybridityö-aikakaudella pitää siis huomioida, että kasveille on taattu omat valonlähteensä niillekin päiville, kun tilat ovat vähemmällä käyttöasteella. Ja valaistuksen suunnittelu ja toteuttaminen on huomattavasti edullisempaa, kun se suunnitellaan kasviystävälliseksi alusta alkaen.

Varsinkin viherseiniä suunnitellessa huomioon tulee ottaa myös tilan rakenteet. Vesiviljelyseinät ovat suhteellisen keveitä, mutta niitä kantavien seinien sisällöt pitää tuntea – mistä materiaaleista seinät on tehty, missä menee vesiputket ja sähkölinjat.

On hyvä myös ottaa huomioon, että aina toivottu tyyli ei vain yksinkertaisesti toimi tilassa sellaisenaan, vaan vaatii tilan muokkausta. Jos siis yrityksellä on erityisen selkeä ja tiukka linja tilojen visuaalisesta ilmeestä, suunnittelijan kasvituntemus kannattaa valjastaa osaksi vision mahdollistamista pohjapiirroksista lähtien.

Vihersuunnittelija auttaa ideoinnissa, kasvien valinnassa ja toteutuksessa, olipa projektisi millaiseen tilaan tahansa. 

Polaris Business Parkin aulatiloihin rakennetussa viherkeitaassa yhdistyvät istutukset ja sammalseinä.

 

Viherkasvit ovat yksilöitä – jos investoit vihersisustukseen, investoi myös huoltosopimukseen

Kasvit ovat persoonia siinä missä me ihmisetkin. Lajituntemus on osa vihersisustajan työtä, mutta niin on kasvinlukutaitokin. Kasvit kun eivät aina suostu noudattamaan itselleen laadittuja hoitosuosituksia.

Kokenut viherkasvihuoltaja osaa kertoa heti, miten kukin kasvi voi. Esimerkiksi meidän tiimin huoltajat ovat varsinaisia taikureita siinä, miten he saavat kasvit loistamaan ihan kaikenlaisissa olosuhteissa.

Kokemus tuo toki mukanaan sen pulman, että homman saa näyttämään kovin helpolta. Kasvihuolto kuitenkin pitää sisällään paljon muutakin kuin keltaisten lehtien nyppimistä. 

Jos siis investoit vihersisustukseen, investoi myös sen ammattimaiseen huoltoon. Harvalla työpaikalla on omasta takaa vihertaikuria, joka ehtii kunkin kasvin tarpeisiin perehtymään. 

Huollon avulla taataan kasvien pitkäikäisyys, näyttävyys ja näiden kautta viihtyisät tilat ja ne paljon puhutut hyvinvointivaikutukset.

Viherkasvihuoltoon asiakasperspektiivistä voit tutustua täällä.

Toimiston oleskelutilassa on viherkasveista rakennettu kattokoriste, sekä suurilehtisiä kasveja ruukuissa.

UpCloud Oy:n toimitiloissa viherkasvit luovat tiloihin rentoutta

 

Vihersisustuksen trendit kulkevat sykleissä, mutta elävien tilojen arvostus kasvaa lineaarisesti

Aivan kuten muussakin sisustuksessa, vihersisustuksen trendit kulkevat ympyrää. Nyt suositaan suurilehtisiä kasveja, runsaita istutuksia sekä maanläheisiä sävyjä ruukuissa ja materiaaleissa. Viimeksi tämä vaihe oli päällä 1980-luvulla. 

Trendien kierto vihersisustuksessa tuntuu kuitenkin hidastuneen. Syklit ovat pidempiä ja niin sanottu kertakäyttökulttuuri on vaihtunut materiaalitietouteen ja kasvien pitkäikäisyyteen panostamiseen. 

Kaiken maailmanmullistuksen keskellä luonnonläheisyys on noussut tärkeäksi asiaksi jokaiselle. Aiemmin havaittavissa ollut sukupuolittuneisuus on kadonnut vihersisustuksesta, ja nyt kasveja ovat toimitiloihin tuomassa melkein jopa innokkaimmin nuoret miehet.

Luonto ei voi hyvin Suomessakaan, ja mitä enemmän tuhoa todistetaan, sitä enemmän vihreästä halutaan pitää kiinni kaikissa sen muodoissa. 

Paluuta 2000-luvun hillittyihin virtaviivaisiin istutuksiin, joissa kasvienkin toivottiin kasvavan tasatahtiin, tuskin on siis nähtävissä pian.

Vihersisustuksen suunnittelu on siis vakaalla pohjalla, kun sen aloittaa yrityksen brändistä. Mitä tällä halutaan viestiä? Yritysilmeeseen sidottu ja sen mukana elävä vihermaailma kestää aikaa ja trendien vaihtelut. 

––

Vihersisustus Luwasa on mukana luonnon monimuotoisuuden ylläpitotalkoissa. Lahjoitamme jokaisesta touko-syyskuussa 2022 toteutuneesta suunnittelukäynnistä 50 € Luonnonsuojeluliitolle. Suunnittelukäynti on aina ilmainen pääkaupunkiseudun yrityksille ja yhteisöille. Varaa omasi ja tilaa Kati kylään täältä!