Millaisessa tilassa viherkasviseinä toimii parhaiten?

Meidän mielestämme ihan kaikissa tiloissa! Tässä kuitenkin yhdeksän esimerkkiä miten kasviseinää voidaan hyödyntää julkisten tilojen sisustussuunnittelussa:

  1. Niukoissa tiloissa. Jos tilasta on pulaa ja lattiapintaa tarvitaan kulkuun ja kalusteille, kasviseinä on oikea valinta tilan vihersisustamiseen.
  2. Suurissa tiloissa. Avara ja korkea tila saa kasviseinästä täytettä suurille pinnoille parantaen akustiikkaa.
  3. Aula- ja odotustiloissa. Erilaisista kasveista koostettu vehreä seinä tarjoaa rauhoittavaa, luonnollista katseltavaa ja ihmeteltävää.
  4. Ravintoloissa ja kahviloissa. Kasviseinillä voidaan korostaa tilan tunnelmaa ja lisätä kokonaisvaltaista nautintoa kaikille aisteille.
  5. Hotelleissa. Tyylikkäillä kasviseinillä saadaan korostettua tilan eleganssia ja rentouttavaa tunnelmaa.
  6. Toimistoissa ja avokonttoreissa. Kasvit ympärillä auttavat keskittymään ja voimaan työpäivän aikana paremmin. Kasviseinäke siirreltävänä elementtinä jakaa tiloja ja tuo näkösuojaa.
  7. Sairaaloissa ja kuntoutuskeskuksissa. Allergiavapaat vesiviljellyt viherseinät sopivat kaikille tilan käyttäjille.
  8. Kouluissa ja oppimisympäristöissä. Jo muutaman minuutin viherkasvien katselu tuo hetken tauon jatkuvasta keskittymisestä.
  9. Kauppakeskuksissa ja liiketiloissa. Kasviseinällä saadaan tuotua luonnon tuntua eri kokoisiin kaupallisiin tiloihin.

 

Näyttävä viherseinä Smartly.ion toimistolla Postitalossa.

Vinkkejä kasviseinän suunnitteluun

Kun aloitamme yhteisen vihersisustamisprojektin, mietimme alkuun kanssasi visuaalisuutta, kokonaisuutta ja tilojen käyttötarkoitusta.

Kasviseinämme rakennetaan allergiaystävälliseen vesiviljelyyn perustuen, jolloin kasvit saavat kasvattaa juurensa puhtaaseen veteen ja kevytsoraan. Käyttämässämme menetelmässä multaa, viemäröintiä tai vesiputkistoa ei tarvita, joten kasviseinät sopivat useimpiin kohteisiin.

Kasviseinä voidaan toteuttaa viherkasveilla tai silkkikasveilla, suoraan seinälle tai kätevästi siirrettävänä tilanjakajana.

 

Viherkasviseinä Smartly.ion toimiston sisäänkäynnillä.

Visuaalinen ilme

Millaiseen visuaaliseen ympäristöön kasviseinä rakennetaan? Mieti, minkälaisia tunteita haluat viherseinän katsojassa herättävän? Onko tyyli runsasta ja rehevää vai selkeälinjaista ja minimalistista?

Visuaaliset linjaukset antavat suunnittelijoillemme eväät luoda haluttua ilmettä korostavan kasvimaailman. Kasvien eri värit, muodot ja tekstuurit tarjoavat valtavasti eri vaihtoehtoja. Kerromme myös mielellämme vinkkejä, kuinka kasvit tulisi sijoitella ja ryhmitellä keskenään ja suhteessa muiden sisustuselementtien kanssa.

Arkkitehtuuri ja seinien rakenne

Olennaista on huomioida millaisiin rakenteisiin kasviseinä halutaan asentaa. Ovatko seinät suoria, kaarevia, kantavia tai mistä materiaaleista ne on tehty? Entä onko seinän sisälle asennettu sähkölinjoja tai vesiputkia? Myös nämä asiat on hyvä käydä läpi vihersuunnittelijoidemme kanssa, jotta toteutuksesta tulee toivotunlainen.

Tilaan tuleva valo ja valaistus

Elävät kasvit tarvitsevat valoa ja pyrkivät kasvamaan sitä kohti, joten olemassa olevan valonlähteiden määrä ja suunta on hyvä ottaa huomioon. Oikein suunnitellulla kasvivalaistuksella kasvit pärjäävät läpi pohjoisen kaamosajan ja valaistus on myös energiatehokasta. Jos tilassa ei ole tarpeeksi luonnonvaloa eikä kasvivalaistuksen käyttö ole mahdollista, säväyttävä kasviseinä onnistuu myös silkkikasveilla.

 

Kasviseinä tilanjakajana työtilassa.

Silkkikasviseinä Big Brother -talon kuvausstudiossa.

Tilan äänimaailma

Millaisia äänimaailmaan vaikuttavia elementtejä kohteeseen tulee tai siellä on jo nyt? Jos tilaan on odotettavissa hälyä ja kaikua, kasvien määrällä voidaan pehmentää äänimaisemaa ja mikä parasta – kasviseinämme ovat täysin äänettömiä. Käyttämämme vesiviljelty kasvualusta ei vaadi veden kierrättämistä pumpuilla.

Aulatilassa vieraat tervetulleeksi toivottava viherseinä.

Ympäristönäkökulmat

Kysymykset materiaaleista, kasvatuksesta, kierrätettävyydestä sekä veden ja sähkön säästämisestä nousevat entistä useammin esiin. Kuinka integroida kestävät ja ympäristöystävälliset näkökohdat vihersisustukseen? Suunnittelijamme auttavat myös ympäristönäkökulmien huomioimisessa.

Autamme omia toimitiloja sisustavia, suunnittelutoimistoja ja sisustusarkkitehtejä julkisten tilojen vihersisustuksen suunnittelussa ja toteutuksessa. Millainen on sinun seuraava projektisi? Kerro meille ja suunnitellaan yhdessä!