Mitä tarkoittaa vesiviljelty viherseinä?

Vesiviljelty viherseinä on järkevä valinta julkisten tilojen vihersisustamiseen, koska se huomioi kaikki tilan käyttäjät – myös allergikot.

Käytämme kaikissa tuotteissamme, myös viherseinissä, Luwasa-vesiviljelymenetelmää. Se tarkoittaa, että kasvualusta on täysin mullaton. Pieneliöitä ja bakteereja houkuttelevan mullan sijaan Luwasa-menetelmässä kaikki kasvit kasvattavat juurensa puhtaaseen veteen ja kevytsoraan. 

Vesiviljely on myös kustannustehokas valinta. Vesiviljellyt kasvit kasvavat hitaammin kuin multakasvit. Julkisten tilojen vihersisustuksessa tämä on positiivinen asia. Hitaampi kasvu yhdessä verkkaisemman kastelusyklin kanssa tarkoittaa pitempiä huoltovälejä – vesiviljeltyjä kasveja tarvitsee huoltaa vain noin kerran kuukaudessa.

Luwasa-menetelmään voit tutustua tarkemmin tässä artikkelissa.

Smartly.io:n toimiston viherseinästä tuli nopeasti somehitti.

Smartly.io:n toimiston viherseinästä tuli nopeasti somehitti.

Millaiseen tilaan viherseinän voi rakentaa?

Vesiviljelty viherseinä kootaan keveistä moduuleista. Moduuleita voidaan kiinnittää vierekkäin, päällekkäin ja vaikka kulmien yli ja ympäri. Keveät rakenteet saa siis muokattua tilaan kuin tilaan.

Pohjamoduulien asennuksen jälkeen kasvit asetellaan seinälle kukin omassa ruukussaan. 

Metodi mahdollistaa mutkattoman muokkauksen – viherseinän tyyliä voi muuttaa helposti vaihtamalla kasveja tai niiden paikkaa.

Viherseinä voidaan luoda myös silkkikasveista. Nykyajan silkkejä ei välttämättä osaa enää erottaa elävistä serkuistaan, niin aidon näköisiä ne ovat. Viherseinän voi siis luoda myös tilaan, jossa valaistus ei tue elävien kasvien tarpeita. 

Keveä moduulirakenne mahdollistaa viherseinän rakennuksen monen muotoisiin tiloihin.

Keveä moduulirakenne mahdollistaa viherseinän rakennuksen monen muotoisiin tiloihin.

Mitä pitää ottaa huomioon viherseinän suunnittelussa?

Vesiiljelymenetelmä tekee viherseinän suunnitteluprosessista melko simppelin. 

Viherseinämme ei vaadi vesitankkia tai vesipumppuja, eikä varsinkaan viemäröintiä.

Toisin kuin moni muu vesiviljelymenetelmä, Luwasa-kasvualustat eivät siis vaadi jatkuvaa veden kierrättämistä alustassa pumppujen avulla. Suurikaan viherseinä ei tuota tiloihin äänihälyä eikä tuo ylimääräisiä kuluja sähkölaskun muodossa. 

Lisäksi kevytsora sitoo itseensä nestettä, eli kasvi saa tarvitsemansa kosteuden vielä senkin jälkeen, kun kasvualustan vesi on käytetty. Vesiviljely-nimestä huolimatta vedenkulutuskin pysyy siis maltillisena. 

Kun pyydät suunnittelijamme kylään, tiloissasi kartoitetaan seuraavat asiat

  • Valaistus: viherseinä rakennetaan aina kasvivalojen kera pitkäikäisyyden takaamiseksi. Tiloissa pitää kuitenkin huomioida muut valonlähteet, niiden riittävyys ja miten ne vaikuttavat viherseinän kasveihin (kasvit kun tuppaavat tarvitsemaan paljon valoa ja kurkottelemaan sitä kohti).
  • Seinien rakenne: eli seinän suoruus, kantavuus ja materiaalit. Huomioitava on toki myös mitä seinien sisällä kulkee: vesiputket ja sähkölinjat, ym.
  • Visuaalinen ilme:  vihersisustuksen sovittaminen yhteen tilan muun ilmeen kanssa. Millaisia tunteita toivot, että viherseinä herättää? 
Smartly.io:n toimistolla työtiloja on elävöitetty viherseinällä ja viheristutuksilla.

Smartly.io:n toimistolla työtiloja on elävöitetty viherseinällä ja viheristutuksilla.

Tilanjakajat pienempien tilojen elävöittäjinä

Vihreät tilanjakajamme toimivat samalla logiikalla kuin viherseinät. 

Elävät tilanjakajat muokkautuvat monen kokoiseksi tarpeesi mukaan. Tilanjakajat eivät vaadi sähköliitäntää, joten niiden paikkaa voi kätevästi vaihtaa. Kuten viherseinämme, myös tilanjakajat ovat äänettömiä eivätkä vaadi sähköllä toimivia kastelupumppujärjestelmiä. 

Viherseinä toimii myös tilanjakajana ja rauhoittavana tilasuunnittelun elementtinä.

Viherseinä toimii myös tilanjakajana ja rauhoittavana tilasuunnittelun elementtinä.

–––

Vihersisustus Luwasa – mukana luomassa tiloja, joissa ihmisen on hyvä olla. Tilaa ilmainen tutustumiskäynti täältä.