Mitä on sisustussammal ja -jäkälä?

Sisustussammal ja -jäkälä – no, ne ovat juuri sitä, miltä kuulostavat. Metsästä kerättyä luonnonmateriaalia, joita käytetään vihersisustuksessa.

Käyttämämme sammal ja jäkälä on eurooppalaista, ja kerätty valvotusti ja fiksusti luontoa kunnioittaen. Kerääminen tehdään aina vain tarkoitukseen varatuilta alueilta ja uudelleenkasvu huomioiden.

Sammaleen ja jäkälän luontainen kosteus on korvattu ympäristöystävällisellä, biohajoavalla säilöntäaineella. Keräys, säilöntä ja tuotteiden valmistaminen on 100 % käsityötä.

Säilöntäaineella käsitellyt, toiveittesi pohjalta rakennetut taideteokset eivät kaipaa huoltoa. Sammal- ja jäkäläelementit säilyvät värikkäinä ja pörröisinä vuosia.

Sammaleella väriä yritysbrändiin

Sammaleen voi valjastaa osaksi yrityksen tilojen viestintää. Näin tehtiin esimerkiksi VR:n Helsingin rautatieaseman palvelupisteellä, jossa sammalpylväillä haluttiin tuoda tiloihin luonnon rauhallisuutta.

VR:n Helsingin rautatieaseman palvelupisteen sammalsomistuksia.

Kauppakeskus Triossa Lahdessa tiloja elävöitettiin monenlaisella vihreällä, mukaan lukien näkyvälle paikalle rakennetulla sammalseinällä.

Sammalseinä kauppakeskus Triossa Lahdessa

Sammaleen yhdistäminen logoihin on viime vuosina ollut kasvava trendi.  Mangrove Oy:n ja Kauppakeskus Trion brändejä korostettiin taustoittamalla ne sisustussammaleella.   

Mangrove Oy:n sammaleesta toteutettu logotaulu.

Kauppakeskus Triossa sisustussammal korostaa logobrändiä.

Sammalseinillä fiilistä toimitiloihin

Sammalseinällä voi yhdistää myös muuta vihersisustusta jatkuvaksi kokonaisuudeksi, kuten tehtiin Polaris Business Parkin vaikuttavassa viherkeitaassa. 

Polaris Business Parkin vihersisustusta.

Hanken  Svenska handelshögskolaniin tuotiin suomalaisen luonnon fiilistä opiskelijoita ilahduttamaan.

Sammalseinä Hanken Venture Studios -tilassa.

Sisustussammal ja akustiikka

On yleisesti tiedossa, että pehmeä materiaali, varsinkin kun se kattaa suurempia pinta-aloja, vähentää kaikua tiloissa. Mieti vaikka oman kotisi äänimaisemaa, kun sieltä viedään pois kaikki tekstiilit. Äänet muuttuvat terävämmiksi, eikö?

Sama logiikka pätee sammaleen ja jäkälän kanssa. Pehmeä materiaali imee itseensä kaikua.

Sammaleen äänenvaimennus-ominaisuuden tutkimus on vielä osittain hajanaista. Sammaltaulujen äänenvaimennustestien tulokset kertovat kuitenkin, että  taulussa käytetyn sisustussammaleen äänenvaimennuskyky asettuu sammallajista riippuen erinomaisen ja keskitasoisen väliin (SAA 055 – 0.9). Kokonaisvaikutus esimerkiksi toimistotiloissa riippuu sammalelementtien määrästä ja tietysti myös muusta sisustuksesta. 

Sammalseinällä voi siis rauhoittaa yleisessä käytössä olevia tiloja, kuten tehtiin Unity Technologies Finland Oy:n toimistolla sekä Allas Sea Poolin kahvilassa.

Unityn Technologies Finland Oy:n Helsingin toimiston työskentelytila, jossa tilan rauhoittamiseksi koko seinä peitettiin sammaleella.

 

Allas Sea Poolin sammalseinä sointuu yhteen muun sisustuksen luonnonmateriaalien kanssa

Allas Sea Poolin kahvilan sammalseinä sointuu yhteen muun sisustuksen luonnonmateriaalien kanssa.

Mihin kaikkeen sisustussammalta ja -jäkälää voi käyttää?

Sisustussammal – ja sen rinnalla jäkälä – taipuu moneksi. Niitä saa tauluina, niistä voi askarrella maapalloja, kattomattoja, tilanjakajia…

Sammaltauluja saa erilaisilla kehyksillä.

Sisustussammal ja -jäkälätaulut piristävät aulatiloja.

Sammaleen voi kiinnittää monen muotoiselle pinnalle, mikä mahdollistaa sen monipuolisen käytön.

Kaikki sammaltuotteet valmistetaan yksilöllisesti suunniteltuna käsityönä.

Värivalinnoissakaan ei tarvitse nuukailla. 

Sammal noudattaa luonnon värivalikoimaa – sitä on saatavilla erilaisissa vihreän sävyissä. Jäkälää puolestaan on tarjolla kaikissa sateenkaaren väreissä. 

Usein sammaltauluja tai -seiniä tehostetaankin erivärisillä jäkälästä taiteilluilla yksityiskohdilla.

Evälahti Oy:n logossa yhdistyvät sammal ja värjätty jäkälä.

Mitä sammaleen ja jäkälän käytössä pitää huomioida?

  • Kyseessä on kevyt luonnonmateriaali. Säilöntäainekäsittelystä huolimatta sitä ei siis kannata kolhia tai asettaa paikalle, jossa se joutuu alttiiksi mekaaniselle rasitukselle. Kun sammalteos saa rauhassa lepäillä paikoillaan, se kestää vuosia rapistumatta muotonsa pitäen.
  • Säilötty sammal ja jäkälä pärjää hyvin hämärissäkin valo-olosuhteissa. Suoraan auringonpaisteeseen tai kirkkaiden, kuumien spottivalojen läheisyyteen sitä ei kuitenkaan kannata sijoittaa.
  • Sisustussammal ei viihdy tiloissa, joissa ilmankosteus on yli 70 % tai säilytyslämpötila alle + 10 C.
  • Sammal tai jäkälä eivät kerää itseensä pölyä eivätkä pieneliöitä. Niitä ei siis tarvitse pölytellä, suihkutella tai huoltaa muullakaan tavalla.

Ja jos niitä kolhuja kuitenkin syntyy? Ota meihin yhteyttä, niin korjataan ne.

–––

Vihersisustus Luwasa – mukana luomassa tiloja, joissa ihmisen on hyvä olla. Tilaa ilmainen tutustumiskäynti täältä.