Mitä on sisustussammal ja -jäkälä?
Sisustussammal ja -jäkälä – no, ne ovat juuri sitä, miltä kuulostavat. Metsästä kerättyä luonnonmateriaalia, joita käytetään vihersisustuksessa.
Käyttämämme sammal ja jäkälä on eurooppalaista, ja kerätty valvotusti ja fiksusti luontoa kunnioittaen. Kerääminen tehdään aina vain tarkoitukseen varatuilta alueilta ja uudelleenkasvu huomioiden.
Sammaleen ja jäkälän luontainen kosteus on korvattu ympäristöystävällisellä, biohajoavalla säilöntäaineella. Keräys, säilöntä ja tuotteiden valmistaminen on 100 % käsityötä.
Säilöntäaineella käsitellyt, toiveittesi pohjalta rakennetut taideteokset eivät kaipaa huoltoa. Sammal- ja jäkäläelementit säilyvät värikkäinä ja pörröisinä vuosia.

Suomen Neurolaboratorio Oy:n sammaltaululogo.
Mihin kaikkeen sammalta voi käyttää?
Sisustussammal – ja sen rinnalla jäkälä – taipuu moneksi. Niistä voi askarrella seiniä, tauluja ja logoja – maapalloja, kattomattoja, tilanjakajia…
Sammaleen voi kiinnittää monen muotoiselle pinnalle, mikä mahdollistaa sen monipuolisen käytön.
Kaikki sammaltuotteet valmistetaan käsityönä, mikä mahdollistaa erittäin yksilöllisen suunnittelun.
Sammaleen voi valjastaa osaksi yrityksen tilojen viestintää. Näin tehtiin esimerkiksi VR:n Helsingin rautatieaseman palvelupisteellä, jossa sammalpylväillä haluttiin tuoda tiloihin kotoisaa ja samalla leikkisää luonnon rauhallisuutta.
Sammaleen käyttö myös logosuunnittelussa on kasvava trendi. Alla esimerkkejä toteutuksistamme.
Mangrove Oy:n sammaltaululogo.

Enomerin sammallogo.

Pirte työterveys ja lääkärikeskuksen sammalseinälogo.
Värivalinnoissakaan ei tarvitse nuukailla.
Sammal noudattaa luonnon värivalikoimaa – sitä on saatavilla erilaisissa vihreän sävyissä. Jäkälää puolestaan on tarjolla kaikissa sateenkaaren väreissä.
Usein sammaltauluja tai -seiniä tehostetaankin erivärisillä jäkälästä taiteilluilla yksityiskohdilla.

Evälahti Oy:n logossa yhdistyvät sammal ja värjätty jäkälä.
Sammalseinällä voi yhdistää myös muuta vihersisustusta jatkuvaksi kokonaisuudeksi, kuten tehtiin Polaris Business Parkin vaikuttavassa viherkeitaassa.

Polaris Business Parkin vihersisustusta.
Sammaleen äänenvaimennus-ominaisuuden tutkimus on vielä hajanaista.
On kuitenkin yleisesti tiedossa, että pehmeä materiaali, varsinkin kun se kattaa suurempia pinta-aloja, vähentää kaikua tiloissa. Mieti vaikka oman kotisi äänimaisemaa, kun sieltä viedään pois kaikki tekstiilit. Äänet muuttuvat terävämmiksi, eikö?
Sama logiikka pätee sammaleen ja jäkälän kanssa. Pehmeä materiaali imee itseensä kaikua.
Sammalseinällä voi siis rauhoittaa yleisessä käytössä olevia tiloja, kuten tehtiin Unityn toimistolla sekä Allas Sea Poolin kahvilassa.

Unityn Technologies Finland Oy:n Helsingin toimiston työskentelytila, jossa tilan rauhoittamiseksi koko seinä peitettiin sammaleella.

Allas Sea Poolin kahvilan sammalseinä sointuu yhteen muun sisustuksen luonnonmateriaalien kanssa.
Mitä sammaleen ja jäkälän käytössä pitää huomioida?
Kyseessä on kevyt luonnonmateriaali. Säilöntäainekäsittelystä huolimatta sitä ei siis kannata kolhia tai asettaa paikalle, jossa se joutuu alttiiksi mekaaniselle rasitukselle. Kun sammalteos saa rauhassa lepäillä paikoillaan, se kestää vuosia rapistumatta muotonsa pitäen.
Säilötty sammal ja jäkälä pärjää hyvin hämärissäkin valo-olosuhteissa. Suoraan auringonpaisteeseen tai kirkkaiden, kuumien spottivalojen läheisyyteen sitä ei kuitenkaan kannata sijoittaa.
Sammal tai jäkälä eivät kerää itseensä pölyä eivätkä pieneliöitä. Niitä ei siis tarvitse pölytellä, suihkutella tai huoltaa muullakaan tavalla.
Ja jos niitä kolhuja kuitenkin syntyy? Ota meihin yhteyttä, niin korjataan ne.
–––
Vihersisustus Luwasa – mukana luomassa tiloja, joissa ihmisen on hyvä olla. Tilaa ilmainen tutustumiskäynti täältä.