Helsingissä sijaitseva VALO Hotel & Work konsepti on uniikki monella tapaa. VALO on uuden ajan esimerkki tilasuunnittelusta, jossa huomioidaan tasa-arvoisesti sekä tilan käyttäjät että ilmastotoimenpiteet.

”Suomessa rakennusten kuluttama energia vie 40 % kaikesta energiasta, mitä on tarjolla. Meidän kaikkien tulisi kiinnittää huomiota siihen, ettei enää rakennettaisi tiloja, jotka seisovat tyhjillään”, toteaa VALOn Head of Design Minna Hurme.

VALOssa tilojen käyttöasteen nostaminen on toteutettu luomalla kaksoiskonsepti, jossa jokaista huonetta voi käyttää sekä hotelli- että toimistotarkoituksiin. Tasa-arvoinen käyttö on huomioitu sekä tilojen toiminnallisessa että visuaalisessa toteutuksessa. Muokkautuvuus on teemana muissakin hotellin tiloissa – allasosasto voidaan valjastaa kokouskäyttöön ja kokoushuoneet ryhmämajoitustiloiksi.

Ympäristövastuu näkyy myös energiankulutuksessa: rakennuksen kuluttama energia tulee talon alla sijaitsevista maalämpökaivoista sekä uusiutuvasta energiasta. Myös sisustuksen hiilijalanjälki on pieni – materiaalit on valittu vähäisen luonnon kuormittavuuden näkökulmasta, ja 80 % huonekaluista on valmistettu Suomessa.

VALOn vihersisustus yhdistää visuaalisesti brändin ympäristö- & sosiaalisen vastuullisuuden. Konseptiin on haluttu luoda luonnonmukaisia kodikkaita tiloja, joissa ihmisten on hyvä olla.

”Luonnon tuominen sisätiloihin materiaalivalinnoin ja vihersisustuksen keinoin oli iso osa tilasuunnittelua alusta lähtien. Sisätilat, joissa luonto on läsnä, lisäävät hyvinvointia ja tekevät tilan helposti lähestyttäväksi. Ja tietenkin ne tuovat myös energiaa keskellä talvea, mikä on melko tärkeä pointti täällä pohjolassa”, sanoo Minna Hurme.

Vihersisustus tuli osaksi suunnittelua aikaisessa vaiheessa

Keskellä hotellirakennusta sijaitsee vaikuttava ja osuvasti nimetty Valopiha. Tila kylpee luonnonvalossa kaikkina vuodenaikoina valtavan lasiseinän ja -katon ansiosta. Valopiha kokoaa yhteen kaikki konseptin tilasuunnittelun elementit, ja alusta asti oli selvää, että sisäpiha haluttiin hyötykäyttää myös vihersisustuksen näkökulmasta.

Vihersuunnittelu toteutettiin yhteistyössä Vihersisustus Luwasa Oy:n kanssa. Yhteistyön tulokset näkyvät tilankäyttäjille nyt esimerkiksi Valopihalla kasvavien puiden kautta. Valtavat Sarviketapanit ovat vasta kasvunsa alussa nelimetrisinä. Seitsemän kerrosta korkea aukio tarjoaa puille mahdollisuuden kasvaa täyteen mittaansa.

Puiden lisäksi VALOsta löytyy monenlaisia rönsyileviä kasveja peikonlehdistä lyyraviikunoihin.

”Minna Hurmeella oli vahva visio siitä, minkälaista tunnelmaa tiloihin haluttiin luoda. Vision ja valo-olosuhteiden perusteella valitsimme mukaan pehmeälinjaisia kasveja, joilla sisustukseen tuotiin kodinomaisuutta ja luonnollista yllätyksellisyyttä. Tavoitteena oli luoda tiloja, joissa on helppo viihtyä, ja koen, että onnistuimme siinä todella hyvin”, toteaa Luwasan myyntipäällikkö Kati Kilpeläinen.

Kansainvälisesti kiinnostava konsepti

VALO Hotel & Work on uuden ajan esimerkki siitä, että ilmasto- ja ihmisystävällisyys yritystoiminnassa on mahdollista toteuttaa tyylikkäästi hyvän suunnittelun avulla. Hotellikonseptin omin sanoin: ”Ylellisyys ei enää tarkoita ylimääräistä, vaan arvojen, mukavuuden ja kauneuden kohtaamista yhdessä ihanan pienessä paketissa.” (@Valohotelwork, Instagram).

Konseptin kokonaisvaltainen lähestyminen ilmastotoimenpiteisiin on huomioitu myös kansainvälisesti. Arvostettu Dezeen Awards on valinnut elokuun lopussa vuoden täyttäneen VALOn hotellisisustuksen ja vastuullisen sisustuksen kategorioiden longlistille. Kilpailuun osallistui yhteensä 4700 yritystä, ja longlisteille Suomesta pääsi mukaan neljä yritystä. Lisäksi VALOn ravintola Bistro ELO on finaalissa Restaurant & Bar Design Awards -kilpailussa.

Vihersisustus Luwasa on ylpeä yhteistyökumppanistaan. On kunnia olla osa tilaratkaisuja, joilla viestitään, että tämä yritys välittää ympäristöstä yhtä paljon kuin ihmisistään.

Vihersisustus Luwasa – mukana luomassa tiloja, joissa ihmisen on hyvä olla. Tilaa ilmainen tutustumiskäynti täältä.