Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän sairaalan uudisrakennusosan aulatiloihin tuotiin pehmeyttä vihersisustuksella. Kahden kerroksen korkuinen, avara ja valoisa aulatila tarjosi erinomaiset olosuhteet elävistä kasveista tehdylle toteutukselle.

”Lopputulos on mielestämme äärimmäisen onnistunut. Huonetila on suuri, ja kasvit tuovat tilaan viihtyisyyttä. Sairaalamaailmassa viihtyisyys on todella tärkeää. Elävät kasvit ovat potilaille voimavara”, sanoo Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän hankepäällikkö Mervi Kallioinen.

Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä vihersisustus

”Suunnittelimme tilaan eri kokoisista kasveista tehdyn toteutuksen, joka rytmittää tilaa. Toteutus tehtiin mullattomista vesiviljellyistä viherkasveista”, kertoo Vihersisustus Luwasan myyntipäällikkö Kati Kilpeläinen, joka suunnitteli tilan vihersisustuksen.

Vihersisustus Luwasa on perheyritys, joka tarjoaa allergiaystävällisiä vihersisustusratkaisuja ja vihersuunnittelupalveluja. Vesiviljeltyjen viherkasvien ruukuissa ei käytetä multaa, joten kasvualustat ovat allergiaystävällisiä. Vesiviljeltyjen viherkasvien huoltovälit ovat perinteisiä multaistutuksia pidempiä.

”Mullattomat viherkasvit sopivat erinomaisesti sairaalatilaan. Allergiaystävällisyyden lisäksi ne ovat hygieenisempiä kuin multaan istutetut kasvit. Myös kasvien vaihtaminen tarvittaessa on siistimpää”, sanoo Kilpeläinen.

”Toivoimme tilaan näyttäviä kasveja, jotka eivät tuoksu voimakkaasti. Värimaailman osalta toivoimme muuhun sisustukseen sopivaa toteutusta. Luwasalta tuli nopeasti suunnitelma, jossa oli huomioitu kaikki toiveemme”, Kallioinen sanoo.’

Runsaalla toteutuksella korostetaan tilassa olevaa taidetta

Aulatiloissa oli valmiina suuria kasvialtaita, joihin suunniteltiin sopiva sisärakenne vesiviljelyruukuista. Istutusten pinta viimeisteltiin kevytsoralla. Runsaat toteutukset luovat ympärilleen oman pienilmaston, joka edesauttaa kasvien menestymistä.

”Projekti ja tila olivat ihania. Tilaa oli tarpeeksi ja valo-olosuhteet olivat erinomaiset, ja Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä antoi hyvin vapaat kädet suunnittelulle. Valitsimme tilaan monipuolisesti vehkoja, kultaköynnöksiä, palmuja ja aralioita”, sanoo Kilpeläinen.

Vihersisustuksella tuodaan esille aulatilojen kasviaiheista kuvataidetta. Teoksien eteen aseteltiin matalampia kasveja ja korkeimmat kasvit sijoiteltiin kuvien reunoille. Sisäpihalle antavan ikkunan edessä olevaan kasvialtaaseen suunniteltiin tuuhea ja ilmava toteutus, joka ei peitä näkymää ulos.

”Yhteistyö ja viestintä Luwasan kanssa sujui erittäin hyvin, ja sisustussuunnitelma ja kasvien toimitus olivat nopeita ja sujuvia. Myös Luwasan tarjoama huoltosopimus on meille tärkeä palvelu, jotta vihersisustus näyttää hyvältä ja on meille huoleton”, Kallioinen lisää.

Huoltopalveluun voi sisällyttää niin Luwasalta kuin muualtakin hankitut kasvit. Asiantunteva huolto pidentää kasvien elinikää. Huoltotiimi kastelee, lannoittaa ja puhdistaa kasvit sekä siistimällä ja leikkaamalla varmistaa, että kasvit pysyvät hyvännäköisinä ja elinvoimaisina.

Teksti julkaistu Prointerior-julkaisussa 11/2022.

Teksti: Merja Maukonen

–––

Vihersisustus Luwasa – mukana luomassa tiloja, joissa ihmisen on hyvä olla. Tilaa ilmainen tutustumiskäynti täältä.