Maanantai-iltapäivä. Sininen valo vihloo silmiä, alaselän kohdalla pienen pienet vasarat hakkaavat lihaksia. Jopa se aamusta asti pannussa seissyt Juhlamokka tuoksuu kutsuvasti. Viikonloppu heitti taas unirytmin sekaisin. Ennen kotiinlähtöä pitäisi vielä kuitenkin jaksaa pari asiakaspuhelua pois alta.

Nuupahdus lähestyy. Tunnet, kuinka se painaa silmäluomia kohti lattiaa. Voiko sitä vastaan edes taistella?

Tutkimuksen mukaan voi. Raanas ja kaverit (2011) tutkivat viherkasvien vaikutusta keskittymiskykyyn ja tehokkuuteen. Tutkittavat jaettiin kahteen joukkoon – toiset pääsivät suorittamaan kognitiivisesti vaativaa tehtävää huonekasvien keskelle, toiset perinteiseen kasvittomaan toimistoympäristöön. Molemmat saivat myös pitää luovan tauon keskellä suorittamista.

Kävi niin, että viherkasvien seurassa työskennelleet paransivat suorituskykyään läpi testin, kun taas seinää tuijotelleet nuupahtivat kesken suorituksen.

Huomattiin myös, että tauko ei varsinaisesti vaikuttanut mitenkään kummankaan ryhmän työtehokkuuteen – muutaman minuutin kahvitauko iltapäivällä ei tarjoillut tarpeeksi aikaa suorituksesta palautumiseen. Huonekasvien keskellä työskentely kuitenkin palautti aivoja kuormituksesta samaan aikaan, kun sitä syntyi.

Toyodan, ym. (2019) pitkäaikaisessa tutkimuksessa puolestaan havaittiin, että kun stressitaso alkoi työpaikalla näyttöä tuijottaessa kohota, kolmen minuutin paussi tietoisesti viherkasvia tuijotellen auttoi osallistujia laskemaan pulssia ja keskittymään taas paremmin.

Tässä vain muutama esimerkki tutkimuksista, joiden mukaan viherkasvien läsnäolo työtiloissa voi parantaa työtehoa ja kognitiivista palautumista.

Kuva: Bob the Robot Oy:n Helsingin toimiston huonekasveja

Rakenna työtilaan palauttava taukokeidas viherkasvien avulla

Mikäli tehokkuutta työntekoon kaipaa läpi päivän, pienetkin tauot voi valjastaa palauttaviksi irtiottohetkiksi hakeutumalla kahvikupin kanssa luonnolliseen ympäristöön tai vihreän lähelle. Virkistävän puistomaisen vihertilan voi rakentaa myös toimistoon.

Luonnon tuomiseen lähelle ihmistä tähtää biofiilinen suunnittelu, jossa pyritään täyttämään ihmisen luontaista tarvetta olla yhteydessä kesyttämättömiin tiloihin.

Biofiilisessa suunnittelussa valjastetaan luonnonmateriaalit, kuten puu, vesi, kasvit ja valaistuksen vaihtelu, osaksi kaikkia aisteja kutkuttavia tilaratkaisuja, joissa ihmisen on hyvä olla.

Hauskasti toteutettu, ja paljon kiitosta kerännyt esimerkki pienen budjetin biofiilisesti suunnitellusta taukotilasta löytyy naapurimaasta. Tukholman Karolinska Institutetissa taukotila toimii sekä kuntosalina että metsäretkenä. Alla oleva kuva kertonee enemmän kuin tuhat sanaa.

@BioFit.io suunnittelee luonnonmukaisia, jaksamista tukevia kuntosaleja

Esimerkkejä löytyy myös läheltä. Luwasankin yrityksen ydin löytyy hyvän olon tilojen luomisesta. Valtaosa toteuttamistamme toimistoprojekteista onkin jo pitkään tähdännyt virkistävien ja rentouttavien työ-, neuvottelu- ja taukotilojen luomiseen.

Vireystilaan ja työssä jaksamiseen vaikuttavat monet seikat ravinnonsaannista vuodenajan vaihteluun. Yksi osa tätä kokonaisuutta on jaksamista tukeva fyysinen ympäristö. Työssäviihtymiseen keskittyvässä tilasuunnittelussa minimoidaan ympäristön hälyä luonnollisin keinoin ja luodaan mahdollisuuksia keskittyä täysin käsillä olevaan hetkeen – oli kyseessä sitten työprojekti, tiukka myyntineuvottelu tai ajatusten hetkellinen lepuuttaminen.

Välillä tilaan on luotu halutunlaista tunnelmaa pienemmillä ja isommilla viherkasveilla, kuten Bob the Robotin Helsingin toimistolla (kuvat yllä). Toisinaan avuksi on otettu kokonaiset viher- ja sammalseinät, kuten Unity Technologies Finland Oy:n Helsingin toimistolla (kuva alla).

Unityn Helsingin toimistoon rakennettiin sammalseinä tilaa rauhoittamaan

Katseen luominen vihermaisemaan tai iltapäiväkahvi taukopaikkaan luodun metsän siimeksessä, sammalseinän ympäröimänä, on askel kohti kokonaisvaltaisempaa työhyvinvointia. Suosittelemme kokeilemaan!

Vihersisustus Luwasa Oy on yli viiden vuosikymmenen ajan auttanut yrityksiä luomaan onnellisia tiloja käyttäjilleen. Suunnittelu lähtee aina ihmisistä ja tilojen erilaisista käyttötarpeista. Pidämme myös huolen, että kasvisi pysyvät kunnossa vuodesta toiseen. Lue palveluistamme täällä tai varaa ilmainen suunnittelukäynti täältä.