Myytti 1: Kasvit eivät pärjää ilman multaa

Kasvit kyllä pärjäävät ilman multaa, kun niitä hoidetaan oikein.

Kerrataanpa ensin mistä vesiviljelyssä on kyse. Vesiviljely, eli hydroviljely tai hydroponinen viljely, on kasvien kasvatusta mullan sijaan vedessä yhdessä kevytsoran ja kasviravinteiden kanssa. Näissä oloissa eivät pieneliöt tai haitalliset mikrobit menesty – näin ollen vesiviljely on myös allergiaystävällistä.

 

Mullaton Luwasa-vesiviljelyistutus läpivalaistuna.

Mullaton Luwasa-vesiviljelyistutus läpivalaistuna.

Vesiviljellyt kasvit saavat siis energiansa vedestä ja veteen lisätyistä ravinteista. Viherkasvihuoltajamme käyvät kerran kuussa tarkastamassa miten kasvit voivat. He täydentävät veden sekä ravinteet, puhdistavat kasvit huonepölystä, tukevat, leikkaavat ja napsivat nuupahtaneet lehdet pois tarvittaessa sekä kääntelevät kasvit, jotta ne kasvavat nätisti joka suuntaan.

 

Myytti 2: Viherkasveja pitää hoitaa viikoittain

Paitsi ei vesiviljelyssä. Vesiviljeltyjen viherkasvien hoitotoimenpiteet tehdään noin kerran kuukaudessa. Vesiviljellyt kasvit ovat suorasukaisempia kertomaan vointinsa kuin multakasvit – vesimittari kertoo tarkalleen paljonko kasveilla on vettä käytettävissään, kun taas mullan alta sitä joutuu tunnustelemaan syvältäkin. Myöskään multaa ei vesiviljelyssä tarvitse vuosittain lisätä, koska sitä ei ole. Pintasora toki välillä vaihdetaan, jos se on päässyt pölyttymään.

Kuten multakasveja, myös vesiviljelykasveja siistitään yleensä reippaammin keväällä ja lannoitetaan maalis-lokakuun ajan. Tarvittaessa noin 3-5 vuoden välein tehdään peruskunnostusta, jolloin juuristoa huolletaan, jotta kasvi voi jatkaa eloaan samassa ruukussa tai vaihtoehtoisesti kasvit siirretään isompiin ruukkuihin.

 

Vesiviljelyistutuksia asiakkaallamme.

Myös vesiviljelyssä käyttämämme istutusastiat ovat käytännössä huoltovapaita. Ruukut voidaan vaihtaa mikäli ne jäävät liian pieniksi, mutta lähtökohtaisesti ammattilaisemme valitsevat jo suunnitteluvaiheessa oikean kokoiset ruukut.

Ja kun asiakkaalla on kanssamme huoltosopimus, asiakkaan kontolle jää ainoastaan kasveille juttelu, viherkasvihuoltajamme hoitavat kaiken muun.

 

Myytti 3: Vesiviljely rajoittaa suunnittelijan visiota

Vesiviljely antaa suunnittelijalle paljon mahdollisuuksia visioiden toteuttamiseen!

Teemme vesiviljelyistutuksia valikoimastamme löytyviin ruukkuihin ja altaisiin tai asiakkaan mittatilauskalusteisiin. Ruukkuvalikoima on valtava ja mikäli halutun sävyistä ruukkua ei löydy, myös sävytys on mahdollista.

Vihersisustusta asiakkaallamme Smartly.iolla.

Vesiviljellyn viherseinän avulla on puolestaan helppo luoda näyttävä taideteos, jossa lattianeliöitä ei mene hukkaan eikä seinärakenteita tarvitse avata.

Seinätoteutukset skaalautuvat pienistä vihertauluista jopa koko rakennuksen seinän kokoiseksi. Vesiviljelymoduulien ketterä rakenne mahdollistaa kiinnittämisen sekä vierekkäin että päällekkäin ja jatkamisen myös kulmien yli.

Myytti 4: Vesiviljelty viherseinä kuluttaa sähköä

Totta ja tarua. Markkinoilla on olemassa joitakin viherseinien vesiviljelyjärjestelmiä, jotka tarvitsevat toimiakseen sähköä. Meidän käyttämämme Luwasa-vesiviljelymenetelmä ei vaadi sähköistystä.

Emme oikeastaan edes puhu “järjestelmästä”, sillä Luwasa-vesiviljely ei vaadi sähköjohtojen vetoja, vesitankkeja tai vesipumppuja, eikä varsinkaan viemäröintiä. Näin ollen se on budjettiystävällinen, yksinkertainen, käyttövarma, turvallinen ja helppo asentaa.

Viherseinä rakentuu moduuleista.

Myytti 5: Vesiviljely sopii vain erikoiskasveille

Näin voisi luulla. Vesiviljelyyn sopivia lajikkeita on lukemattomia ja lähestulkoon kaikki kasvit, joita istutetaan multaan, menestyvät myös vesiviljelyssä. Kokokaan ei ole rajoite. Toteutuksissamme on jopa neljän metrin korkuisia kasveja.

Suosittuja lajikkeita ovat esimerkiksi peikonlehti, lyyraviikuna, kolibrikukka, hopeaköynnös ja huonekumipuu. Ja yllättäen, jopa kaktus sopii vesiviljelyyn!