Vihersisustusta ei kannata rajata sisätiloihin – jo sisäänkäynti kertoo paljon yrityksestäsi. Kutsuva sisäänkäynti ja terassi houkuttelevat asiakkaita poikkeamaan viihtyisiin tiloihin. 

Oletko joskus ollut tilanteessa, jossa etsit liikekiinteistön ovista ja kulkuaukoista sitä oikeaa? Viheristutukset sisäänkäynnillä paitsi ohjaavat kulkua oikeaan paikkaan, antavat myös lupauksen palvelun tasosta – tänne on helppo löytää ja täällä hommat hoituvat.

Kysytäänpä asiantuntijalta, pihatyötiimimme Anne Palolta, mitä kaikkea ulkotilojen vihertoteutuksissa on otettava huomioon.

“Lähdemme ulkoistutusten suunnittelussa aina liikkeelle asiakkaan toivomuksista. Useimmiten toiveissa tulee esille värien sopivuus yrityksen logon ja rakennuksen väreihin. Myös rakennuksen tyyli on tärkeä osa suunnittelua, vanhempaan arvokiinteistöön toivotaan yleensä klassista kokonaisuutta ja moderniin kiinteistöön modernimpaa toteutusta.”, Anne avaa.

Suunnittelussa keskeistä on myös tilan koko ja toiminnallisuus. Hyvin suunniteltu ulkotilan vihersisustus tuo iloa käyttäjilleen ja kulkureitit on varmistettu. 

 

Modernit ulkoruukut kesäkauden istutuksin.

Jos tilaa riittää, näyttävillä ruukkuryhmillä luodut viherkeitaat lisäävät viihtyisyyttä. Tilaa jakavilla ruukuilla tai istutusaltailla saadaan esimerkiksi ravintolan terassille vehreyden lisäksi näkösuojaa, vaimennetaan hälyä ja voidaan erotella eri toimintoja. Vehreyden lisääminen onnistuu myös pienempään ulkotilaan, johon sopivasti sijoiteltu vihreä tuo kerroksellisuutta.

Ulkoistutuksiin kasveja valittaessa erikokoisilla ja värisillä kasveilla toteutetaan visuaalisesti mielenkiintoisia kokonaisuuksia. “Jotain korkeaa, jotain matalaa ja jotain roikkuvaa”, on Annen mukaan hyvä kaava kauniiseen lopputulokseen.

 

Terassin istutuksia asiakaskohteessamme Clarion Hotel Helsinki.

Ilmeeseen sopivat laadukkaat ruukut ovat alkuinvestointi viihtyisyyteen ja yrityksen brändimielikuvien vahvistamiseen. 

“Kasvien osalta toteutusbudjettiin voidaan vaikuttaa käyttämällä istutuksissa kestäviä ikivihreitä, esimerkiksi tuijaa tai matalia havuja ja jättämällä tilaa kausikukille. Näin istutuksissa suositaan kestäviä valintoja ja saadaan vaihtelua ympäri vuoden.”, Anne kertoo. 

 

Oikeat valinnat Suomen sääoloihin

Kasvit ulkona altistuvat luonnollisesti sääolosuhteille. Auringonpaiste, sade, tuuli sekä vuodenaikojen ja lämpötilan vaihtelut vaativat omat valintansa niin ruukkujen kuin kasvien osalta.

 

Istutukset tuovat näkösuojaa ja viihtyisää tunnelmaa ravintolan terassille.

Anne kertoo ulkoruukkujen valinnasta ja huollosta: “Käyttämämme ulkoruukut ovat pitkäikäisiä ja uv-suojattuja, joten ne kestävät Suomen vaihtelevassa säässä särkymättä, eikä pinta lähde hilseilemään. Ruukut voi jättää huoletta talveksi ulos ja ne ovat pääosin huoltovapaita. Tarvittaessa pesemme ruukut katupölystä tai kurasta kasvien huoltokäynnin yhteydessä.”

No entäs itse kasvit? Mitkä kasvit kestävät ulkona?

“Ympäri vuoden vihreää tunnelmaa saadaan erilaisilla havuilla. Myös heinät voidaan jättää ruukkuihin talven yli. Keväällä istutuksia koristavat erisävyiset narsissit ja orvokit, jotka kestävät pientä pakkasta. Kesäkukkien valikoima on laajempi ja silloin asiakkaat jo toivovat reilusti värikkäämpää toteutusta. Kesäistutuksissa elävyyttä tuovat useiden eri lajikkeiden ja värien yhdistelmät. Viime aikoina suosittuja kesäkasveja ovat olleet myös erilaiset yrtit. Syysistutuksissa ikisuosikit calluna, hopealanka ja muratti pitävät pintansa.”, Anne sanoo. 

 

Näyttävä, runsas istutus rakennetaan eri kasveja yhdistellen.

Kasvien valinnassa oleellista on myös ulkotilan sijainti. Jos paikka on tuulinen ja sijaitsee vaikkapa meren rannalla, sopivat istutuksiin parhaiten erilaiset heinät ja varreltaan jämäkämmät kasvit.

 

Jättiruukut ja vihreää asiakaskohteessamme Allas Sea Poolilla.

Ulkoistutuksia merellisessä ympäristössä.

Ulkoistutuksia merellisessä ympäristössä.Anne vinkkaa, että suunnittelun lisäksi pihatiimi hoitaa myös huollon:  “Huoltopalvelumme sisältää kaiken, mitä ulkoistutukset tarvitsevat. Käymme säännöllisesti hoivaamassa ja kastelemassa kasvit, näin istutukset säilyvät koko kauden näyttävinä.”

Kysytäänpä vielä mikä on Annen mielestä parassa omassa työssä? 

“Kun käymme tekemässä istutuksia, niin kohdeyrityksen asiakkailta, henkilökunnalta ja jopa ohikulkijoilta tulee kiitoksia. Kun ihmiset ilahtuvat kasveista ja kukista, se saa hyvälle mielelle ja tekee omasta työstä merkityksellistä.“

Autamme julkisten tilojen vihersisustuksen suunnittelussa ja toteutuksessa, niin sisällä kuin ulkona. Millainen on sinun seuraava projektisi? Ota yhteyttä, niin suunnitellaan yhdessä!