”Ihmiset työskentelevät paljon sisällä toimistoissa, missä on runsaasti ärsykkeitä”, toteaa myyntipäällikkö Kati Kilpeläinen Vihersisustus Luwasa Oy:ltä. ”Liikettä ja viestitulvaa on paljon, ja ihminen on periaatteessa koko ajan hälytysvalmiudessa”, Kilpeläinen pohtii. ”Kun tilat optimoidaan onnellisiksi eli sellaisiksi, missä on myös paikkoja hengähdystauolle, mieli rauhoittuu ja työn tekemistä on hyvä jatkaa akut ladattuina.”

Kilpeläinen kertoo, että viherkasveista on tutkitusti hyötyä, ja vihreä tuo ympäristöön voimauttavan elementin. Viherkasvit lieventävät stressiä ja vapauttavat happea sisätiloihin.

”Samalla, kun suunnitellaan ergonomista työympäristöä, missä tila ja kalusteet ovat oikein mitoitettuja, niin entä jos suunniteltaisiin myös ergonomiaa aivoille; miten tuetaan aivojen aktiivista palautumista työkuormasta?”


Vihersisustamisessa runsaus on valttia

Vihersisustus Luwasan kokemuksen mukaan ihmiset ovat motivoituneempia aistivoimaisissa ympäristöissä ja työn tekemisestä tulee tehokkaampaa, kun henkilöstö voi hyvin.

”Kasvit ovat kuin elävää taidetta, josta saa virtaa ajatteluun ja tekemiseen. Elävän sisustuksen avulla voidaan parantaa vuorovaikutusta, motivoida, sitouttaa ja pitää huolta ihmisistä”, sanoo Kilpeläinen.

Viherkasvit eivät siis ole vain koriste toimitiloissa, vaan ne kertovat viheralan asiantuntijoiden mukaan tarinaa ihmisistä ja organisaatioista.

”Viherkasvit ovat tunnetusti hyvinvointia lisäävä elementti ja hyvin huollettuna ne lisäävät viihtyvyyttä”, kertoo Vihersisustus Luwasan kanssa jo useita vuosia yhteistyötä tehnyt Smartly.io:n Facilities Lead Susan Vättö. ”Olen aina ollut sitä mieltä, että viherkasvit tuovat paljon iloa ja tässä sisustuselementissä olen more is more kannalla.”

kuva

Vesiviljelyistutukset soveltuvat hyvin julkitilakohteisiin

Luwasa on toteuttanut Smartlyn vihersisustuksen vesiviljelyistutuksilla, joissa kasvin istutusalustana käytetään kevytsoraa.

”Vesiviljellyt viherkasvit soveltuvat erityisen hyvin julkisiin ja liiketiloihin. Kevytsoraan istutetut kasvit eivät tarvitse vuosittaista mullanvaihtoa, eivätkä mullassa elävät pieneliöt viihdy kevytsorassa”, opastaa Kati Kilpeläinen.

Kasvien paljouteen mieltynyt Susan Vättö puolestaan toteaa vesiviljelyistutusten soveltuvan hyvin Smartlyn tarpeisiin ja heidän toimistosuunnittelunsa periaatteisiin.

”Vesiviljelykasvien allergiaystävällisyys huomioi tilojen kaikki käyttäjät, mikä on minulle tärkeää.”

kuva

Viheralan ammattilaiset osaavat suunnitella ja tuoda yhteen tavoitteita tukevat vihersisustuksen palaset. Yhteistyö Luwasan kanssa on ollut Vätön mukaan miellyttävää ja erittäin joustavaa.

”Tärkeää on myös, että molemmat osapuolet ovat prosessissa mukana omalla persoonallaan”, Vättö toteaa.

”Haluan luottaa toimistosuunnittelussa täysin alan ammattilaisiin. Pyrin rakentamaan hyvän olon tiloja tekemällä mahdollisimman ympäristöystävällisiä, kestäviä ja ajattomia valintoja”, Vättö kuvailee. ”Oikein sijoitettuna ja oikeassa yhteydessä koen, että viherkasveista toteutetuilla taideteoksilla, kuten sisäänkäyntimme näyttävällä viherseinällä, saa paljon iloa ihmisten arkeen.”

 

Teksti: Tanja Karpasto
Kuvat: Tuukka Ervasti