Vihreä maa – kukkiva kaupunki Keravan taidemuseo Sinkassa

Keravan taidemuseo Sinkassa avautui huhtikuun alussa Vihreä maa – kukkiva kaupunki näyttely, jossa saimme kunnian olla mukana. Näyttelyn teemana on juhlia luonnon ja vihreyden hyvää tekemää voimaa.

Kasvi-installaatioita, sammalseiniä ja valokuvia

Näyttelyssä on mukana kasvi-installaatioita, valokuvia, 3D-animaatioita, sammalseiniä ja ilmaa puhdistavia vihersisustuselementtejä. Suomalaisten huippunimien lisäksi Sinkassa nähdään osa Los Angelesissa asuvan Jennifer Steinkampin häkellyttävästä Botanic-installaatiosta, joka viime keväänä levittäytyi New Yorkin kaduille. Kun kello toukokuussa 2016 lähestyi puolta yötä, kaikki Times Squaren digitaaliset mainostaulut muuttuivat sykkiväksi kukkamereksi.

Sinkka, Keravan taidemuseo
Sinkka, Keravan taidemuseo

Näyttelyn yhteydessä Maahenki julkaisee kirjan Vihreä päänsärky, jossa nimekäs kirjoittajakaarti pohtii luonnon, ihmisen ja taiteen suhdetta ja ottaa käyttöön uuden vihertaiteen käsitteen. Professori Yrjö Sepänmaan mukaan elävien kasvien käyttö on yksi vihertaiteen tunnuspiirre: käytetty aines on elävää tai ainakin eloperäistä, kuten kuivakasvit, mutta oikeita kasveja voidaan myös jäljitellä tekokukin, -puin ja -nurmin.

Vihersisustus Luwasan taitajat loihtivat näyttelyyn sammaltauluja ilmaa puhdistavan teeman yhteyteen. Taiteilijoista tätä teemaa käsittelee Hanna Husberg teoksessaan The world indoors (2015). Hänen installaatiossaan käyttämät kasvit puhdistavat sisäilmaa ja muistuttavat, että me kaikki ”olemme hengittäjiä ensimmäisestä viimeiseen hengen vetoon.”

Kannattaa käydä keväisellä retkellä Sinkassa, taidenäyttely on avoinna 1.4.-2.7.2017
http://www.sinkka.fi/keravan-taidemuseo/