Viherkasvien hoitaminen – helppo nakki vai ammattilaisten hommaa?

 

Pieni loraus vettä silloin tällöin – siinähän se? Viherkasvien harrastajat tietävät, että kasvien hoitaminen vaatii paljon muutakin kuin vettä ja sympatiaa.

Haluamme, että viherkasvisi pysyvät vihreinä ja siksi viherkasvien huollosta vastaa ammattitaitoinen, huolella valittu huoltohenkilökuntamme.  Sinun tehtäväksesi jää vain nauttia kasveista!

Viherkasveja on joka lähtöön: toiset viihtyvät valossa, toiset varjossa, osa kuluttaa valtavasti vettä, osa pärjää pitkäänkin ilman ja osa mätänee helposti liiasta kastelusta. Kasvit ovat myös yksilöitä, joiden hyvinvointi riippuu mm. sijainnista, valon, veden ja ravinteiden määrästä, ilmankosteudesta, lämpötilasta, juuritilan koosta ja iästä.

Viherkasvihuoltajan työhön kuuluu paitsi kastelusta ja oikeasta ravinnemäärästä huolehtiminen, myös kasvien pitkäjänteinen huoltaminen huomioiden kyseisen kasvilajin tarpeet. Huoltajamme tehtävänä on myös huomioida kasvin sijainnista ja vuodenajasta johtuvat olosuhteet.

Vuodenaika vaikuttaa viherkasvien hoitoon monin tavoin. Esimerkiksi lannoitetta annostellaan eri määrä kasvukauden aikana ja talven lepokaudella. Keväällä tehdään myös kevätleikkaukset puuvartisille kasveille ja köynnöksille, jotta ne kasvavat mahdollisimman tuuheasti.

Jos kasvi on iäkäs, voi olla syytä tehdä sille perusteellisempi huolto: kasvi irrotetaan kokonaan ruukustaan, sen juuristosta leikataan pois vanhat, tummuneet juuret ja latvustoa leikataan tarvittaessa vastaavasti.

Viherkasvien huolto

Jouskus harvoin voidaan joutua torjumaan tuhohyönteisiä tai kasvitauteja. Yleensä ilman erityistä ammattitaitoa hyönteisten tai kasvitautien tekemät tuhot tulee huomattua vasta, kun kasvi voi jo todella huonosti. Lisäksi avonaisissa tiloissa tuholaiset leviävät nopeasti kasvista toiseen. Ammattilainen sen sijaan pystyy havaitsemaan ongelman siinä vaiheessa, kun kasvi voi ulkoisesti vielä hyvin, ja suuremmilta tuhoilta vältytään.

Jos kasvin sijainti sen mahdollistaa, viherkasvihuoltaja voi myös suihkutella vettä kasvin lehdille ja varteen, jolloin sen ympärille muodostuu suotuisa mikroilmasto.

Siistit kasvit ovat POP

Viimeisen silauksen antaa kasvin yleisestä siisteydestä huolehtiminen: huonepölyä kertyy helposti kasvien lehdille, ja eläviä kun ovat, kasvit myös pudottelevat kuivuneita lehtiä. Viherkasvihuoltaja pyyhkii pölyt ja poistaa roskat.

Jos kasvi on sijoitettu ikkunalle tai muuhun valoisaan paikkaan, sitä käännellään tasaisen kasvun varmistamiseksi. Ellei kasvi ole suorassa auringonpaahteessa, sen lehdille voidaan sipaista myös hieman lehtikiiltoa.

Luwasalla olemme ylpeitä tarjoamastamme kasvien ammattimaisesta huoltopalvelusta. Jokaisella viherkasvihuoltajalla on oma vastuualueensa, ja huoltajamme todella tuntevat huoltamansa kasvit yksilöinä: Luwasan aamupalavereissa kerrotaan usein ”asiakas Y:n kolmoskerroksen limoviikunan” kuulumisia ja neuvotaan tuuraajalle, mistä kyseinen kasvi tykkää.

Muista varmistaa, että toimitilasi viherkasvit saavat parasta mahdollista hoitoa ja keskity itse niistä nauttimiseen.