Lapsiperhe ja viherkasvit – sittenkään mahdoton yhtälö?

Viherkasvit kaunistavat sisätilaa niin kotona ja toimistossakin, lisäävät viihtyisyyttä ja toimivat nykyään trendikkäinä sisustuselementteinä, mutta viherkasvien suosion kasvaessa moni on joutunut pohtimaan viherkasvien kohtaloa, kun uusi tulokas on ilmoittanut tulostaan perheeseen.

Pikkulapset ja viherkasvit – toimiva yhtälö?

Lapsiperheessä viherkasvit voivat aiheuttaa huolta, sillä pienillä lapsilla on tapana laittaa kaikenlaista suuhunsa ja maisteluinto ulottuu usein myös kiellettyihin kohteisiin. Jos kotona on jo viherkasveja, kannattaa varmistaa, onko jokin kasveista myrkyllinen. Myrkylliset kasvit kannattaakin nostaa mahdollisimman ylös lasten ulottumattomiin. Jos viherkasvi sattuu olemaan myrkyllinen ja päätyy vahingossa maisteltavaksi, ei asiasta kannata turhaan huolestua: yleensä myrkylliset viherkasvit ovat sen verran pahanmakuisia, etteivät ne päädy nielaistavaksi asti. Myrkyllisistä kasveista saa lisätietoa Myrkytystietokeskuksesta.

Vihersisustus Luwasakin toimittaa paljon kasveja kouluihin ja päiväkoteihin, eikä niistä ole juuri viestitetty lasten yrittävän syödä viherkasveja. Silti lasten kanssa kannattaa ottaa varman päälle ja jättää myrkylliset viherkasvit kauppaan tai nostaa ne lasten ulottumattomiin.

Clarion hotelli
Nosta tarvittaessa kasvit lasten ulottumattomiin.

Miten totuttaa pikkulapset viherkasveihin?

Hyviä viherkasveja lapsiperheille ja allergikoille ovat esimerkiksi muorinkukat, nukkumatit, palmuvehka ja kentiapalmu. ”Jos kotona on paljon viherkasveja, lapset yleensä tottuvat niihin ja antavat niiden olla rauhassa. Lapsi kannattaa ottaa kauppaan mukaan ostamaan kasvia ja istuttaa se ruukkuun yhdessä lapsen kanssa, jolloin lapsi saa erilaisen suhteen kasviin”, Vihersisustus Luwasan suunnittelija ja myyntipäällikkö Kati Kilpeläinen rohkaisee.

Lapsiperhe ja viherkasvit
Kentiapalmut eivät ole myrkyllisiä ja sopivat mainiosti lapsiperheeseen.

Lapsiperhe ja allergiaystävälliset viherkasvit

Lapsiperheissä on hyvä suosia helposti puhdistettavia ja helppohoitoisia viherkasveja. Muun muassa multakasvit voivat aiheuttaa lapsiperheissä ylimääräistä harmia sotkulla, sillä pienillä lapsilla on tapana laittaa kädet multaan. ”Erinomainen vaihtoehto ovat LUWASA-menetelmän viherkasvit eli mullattomat viherkasvit, joissa kasvit istutetaan lekasoraan. Käytännössä mikä tahansa viherkasvilaji soveltuu mullattomaan istutukseen. Näin lapsiperheissä vältytään turhalta sotkulta ja viherkasvien hoitokin helpottuu, sillä niitä tarvitsee kastella vain n. 4 viikon välein”, kertoo Kati Kilpeläinen.

Tutustu LUWASA-menetelmään täällä.