Allergisoivat ja myrkylliset viherkasvit – suurin osa viherkasveista on allergiaystävällisiä

Viherkasvit puhdistavat ilmaa ja rauhoittavat mieltä, mutta niiden joukossa on myös myrkyllisiä ja allergisoivia viherkasveja. Monet kasvit sopivat kuitenkin myös allergiakotiin ja kasvien hyvällä hoidolla voi ennaltaehkäistä allergiaoireita.

Mitkä viherkasvit ovat myrkyllisiä?

Erityisesti allergiaperheessä voidaan joutua miettimään tarkasti, mitä viherkasveja kotiin kannetaan. Viherkasvit puhdistavat sisäilmaa, mutta levittävät pahimmassa tapauksessa ilmaan myös tuoksuja ja kuivunutta maitiaisnestettä pölyn mukana. Suurimmalle osalle ihmisistä tästä ei koidu haittaa tai mitään oireita, mutta herkimmät saattavat saada nuha- tai iho-oireita.

Tavallisimpien viherkasvien joukosta löytyy myös yllättävä määrä myrkyllisiä ja oireita aiheuttavia viherkasveja kuten hortensia, vehkakasvit (paitsi palmuvehka), muratti, esikko ja mukulabegonia muun muassa. Kannattaa varmistaa Myrkytyskeskuksen sivuilta, mikäli kasvin myrkyllisyys arvelluttaa.

Allergisoivat viherkasvit?

Allergia perheessä kannattaa viherkasvit valita huolella. Kaikkein selkeimmin allergisoiva kasvi lienee limoviikuna, joka erittää runsaasti maitiaisnestettä, kun sitä leikataan. Neste kuivuu lehtien pinnalle ja voi levitä huoneilmaan pölyn välityksellä. Limoviikuna voi aiheuttaa myös ihoärsytystä herkkäihoisille kasvia käsiteltäessä. Kumihanskojen käyttö voi helpottaa oireita tai ehkäistä niitä kokonaan.

Allergiaystävällsiet viherkasvit
Kukkivat viherkasvit voivat allergisoida helpommin kuin ei-kukkivat

Viherkasvien aiheuttamat allergiat eivät ole kovin yleisiä, mutta herkästi reagoivat ihmiset kuuluvat riskiryhmään. Limoviikunan lisäksi allergiaoireita saattavat aiheuttaa mm. traakkipuu, muut vehkakasvit paitsi palmuvehka, Saint Paulia sekä itiöitä levittävät saniaiset. Myös kukkivat kasvit voivat aiheuttaa allergisia oireita helpommin kuin ei-kukkivat, samoin kuten vahvasti tuoksuvat kasvit. Viherkasvit ovat onneksi pääsääntöisesti tuoksuttomia, mutta joitakin yksittäistapauksia löytyy.

”Enemmän tuoksuvia kasveja on leikkokukissa, esimerkiksi liljat tuoksuvat varsin voimakkaasti. Hyasintti ei ole myöskään paras valinta lahjaksi allergiaperheeseen”, asiantuntijamme Kati Kilpeläinen toteaa.

Viherkasvit puhdistavat ilmaa

Allergiaperheeseen sopivat viherkasvit löytyvät kokeilemalla, sillä jokainen allergia on yksilöllinen ja kaikki allergisoivat kasvit eivät välttämättä aiheuta oireita. Kannattaa muistaa, että viherkasveja ei kannata vältellä allergisissakaan perheissä, sillä niillä on lukuisia hyödyllisiä vaikutuksia. Viherkasvit mm. puhdistavat sisäilmaa poistamalla hiilidioksidia ilmasta ja lisäävät kosteutta huoneilmaan.

Asiantuntijamme Kati Kilpeläinen ei suosittele allergiaperheeseen multakasveja: ”Mullassa elävät herkästi pieneliöt ja mikrobit, mutta omassa hydroviljelymenetelmässämme kasvit on vapautettu kokonaan mullasta ja viherkasvit kasvavat lekasorassa, joka ei mahdollista mikrobien kasvua samalla tavalla. Siksi suosittelemme allergiaperheitä kokeilemaan rohkeasti erilaisia viherkasvejamme, sillä ne tuskin aiheuttavat oireita”.

Tärkeimmät viherkasvien positiivisista vaikutuksista lienevät kuitenkin psyykkisiä: ne rauhoittavat mieltä, parantavat vireystilaa ja keskittymiskykyä.